Nationale Hypotheekgarantie

Nationale Hypotheekgarantie

U kunt uw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is uw hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Het verschil kan rond de 0,6 procentpunt zijn. Dit kan je honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer je gedwongen bent je woning te verkopen en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als je NHG hebt, kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

 • Uw persoonlijke situatie is veranderd, doordat:
  • uw relatie is beëindigd of
  • u niet-verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt geraakt bent of
  • uw partner is overleden.
 • U kunt uw hypotheek niet meer betalen door de verandering in uw persoonlijke situatie.
 • U doet er alles aan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
 • U heeft de woning in een goede staat gehouden.
 • U heeft een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.

Borgtochtprovisie

Voor een hypotheek met NHG betaal je wel een borgtochtprovisie: die is op dit moment 1% van de hypotheek.

Maximum hypotheek

Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum. De totale kosten voor de aanschaf van de woning (koopsom + bijkomende kosten) mogen niet hoger zijn dan €290.000,-. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je boven op de koopsom nog 6% extra lenen en ligt de kostengrens voor NHG op €307.400,-. De extra financieringsruimte moet dan wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Heb je een bestaande hypotheek zonder NHG? Sinds 2018 kun je deze oversluiten naar een hypotheek mét NHG op voorwaarde dat de nieuwe hypotheek gunstiger is, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente.

NHG en verbouwing

Je kunt ook NHG krijgen voor een lening die je gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vind je alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.