Hypotheken

Een huis kopen is een ingrijpende financiële beslissing. Je sluit een hypotheek af en gaat daarmee een betalingsverplichting aan van 30 jaar. Een goed hypotheekadvies is uitermate belangrijk omdat het je in de loop van de tijd veel geld kan schelen.

Hoe adviseer ik jou?

Als je bij mij aanklopt voor een hypotheekadvies, ga ik uiterst zorgvuldig te werk. Als huiseigenaar krijg je te maken met allerlei financiële, fiscale en juridische regelgeving. Ik leg je uit wat je kunt verwachten en wat de gevolgen zijn voor jouw financiën.

Om uit te zoeken hoe je hypotheek er precies uit moet zien, inventariseer ik eerst jouw persoonlijke en financiële situatie. Ik vraag daarom naar je financiële gegevens. Maar ook andere informatie is belangrijk, zoals jouw toekomstverwachtingen en toekomstwensen. Die zeggen iets over hoe jouw vaste lasten zich ontwikkelen. En dat kan de keuze voor een bepaalde hypotheek beïnvloeden.

Na de inventarisatie maak ik een analyse, zoek ik uit wat je mogelijkheden zijn, vergelijk ik de hypotheken van meerdere aanbieders en maak ik berekeningen. Dan stel ik een adviesrapport op waarin ik je laat zien welke oplossingen voor jou het meest geschikt zijn. Ook ben ik duidelijk over wat je betaalt voor je hypotheek en zie je hoe jouw hypotheeklasten er in de komende jaren uitzien.

Uiteraard spreek ik het advies grondig met je door. Je krijgt de tijd om alles goed te overdenken.

Hypotheekvormen

Er bestaan in Nederland verschillende hypotheekvormen. Voor welke vorm je in aanmerking komt, hangt vooral af van de vraag of je je eerste hypotheek afsluit of al een hypotheek hebt en gaat verhuizen.

Eerste hypotheek

Als je als starter op de woningmarkt je eerste hypotheek afsluit, moet je deze binnen 30 jaar volledig aflossen. De aflossing moet bovendien annuïtair zijn, dat wil zeggen dat je gedurende de looptijd stap voor stap de hypotheekschuld aflost. Alleen met zo´n hypotheek kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die regels.

Verhuizen

Heb je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek afgesloten en ga je verhuizen? Dan mag je dezelfde hypotheekvorm behouden, inclusief het recht op hypotheekrenteaftrek. Deze regel geldt alleen voor het oude leenbedrag. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je voor het meerdere een extra hypotheek afsluiten. Maar dat deel moet je gedurende de looptijd wel verplicht aflossen. Voor je nieuwe hypotheek geldt bovendien dat hooguit de helft aflossingsvrij mag zijn.

Cookie instellingen