Starter op de huizenmarkt - Wat is handig om te weten?
Wat zijn de vragen die starters stellen? En wat moet je weten, voordat je een hypotheek afsluit?
Als starter is het belangrijk om je goed in te lezen, voordat je stappen zet op de huizenmarkt. Een aantal veelgestelde vragen lichten we toe.
Het kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Verdiep je dus goed in wat je koopt, wat de voorwaarden zijn en welke hypotheekvormen je tussen kunt kiezen. In een persoonlijk gesprek leggen wij jou natuurlijk uit wat de opties zijn. Ook nemen wij de hypotheekvormen met jou door. Toch is het verstandig om alvast kennis te maken met een aantal termen. Met kennis van zaken blijft onze uitleg namelijk beter hangen.
Wat kun je lenen op jouw inkomen?
Online kun je toetsen hoeveel je kunt lenen op jouw inkomen. Houd er rekening mee dat het maar een indicatie is. De online berekeningsprogramma’s zorgen voor een globale berekening. Wil je preciezer weten wat er mogelijk is? Wij willen het graag voor jou berekenen. Het is namelijk niet alleen belangrijk wat de geldverstrekker jou wil verstrekken. Veel belangrijker is welke hypotheeklast maximaal binnen jouw budget past.
Wanneer kies ik voor een NHG-hypotheek?
Bij het kopen van een huis tot 435.000 euro kun je kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met energiebesparende maatregelen is het zelfs mogelijk om tot 461.100 euro te lenen. Het grootste voordeel is een lagere hypotheekrente. De geldverstrekker heeft met de NHG namelijk meer zekerheid. Als je niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen, kan een geldverstrekker in bepaalde gevallen gebruik maken van de NHG. Op deze manier hebben ze er geen last van als het huis met verlies wordt verkocht.
Is een hypotheek mogelijk met een studieschuld?
Een studieschuld hebben maakt de kans op het krijgen van een hypotheek kleiner, maar toch kunnen er nog wel mogelijkheden zijn. De terugbetalingsregeling van een studieschuld is zeer soepel, maar voor de hypotheek heeft een studieschuld een groot effect op wat je maximaal kunt lenen. Een studieschuld van 15.000 euro kan zorgen voor een lagere maximale hypotheek van tienduizenden euro’s.
Kun je kosten nog meefinancieren in een hypotheek?
Nee, helaas is dat niet meer mogelijk. Er wordt uitgegaan van een hypotheek van maximaal 100 procent van de koopsom van het huis. Je moet dus spaargeld achter de hand hebben om te kunnen kopen.
Waarom kun je beter kopen dan huren?
We kunnen meerdere goede redenen noemen, maar een rekenvoorbeeld is de beste uitleg:
- Je huurt een huis voor 800 euro. Jaarlijks stijgen de huren bijvoorbeeld met 2 procent. Dan betaal je aan huur over 20 jaren 1.189 euro.
- Je koopt een huis met een maandlast van 800 euro. De hypotheekrente heb je voor 20 jaren vastgezet. Over 20 jaren betaal je aan hypotheeklasten: 800 euro.
Daarnaast heb je ook al een groot deel van de hypotheek afbetaald, dus je hebt een flinke overwaarde in jouw huis. Bij overlijden van een van de huiseigenaren kun je ook nog een groot deel of de volledige hypotheek af laten lossen.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 12-07-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.